sâmbătă, 3 septembrie 2011

Transdolomiti - Ziua 5

Passo Brocon - Marcesina, 50km, 1348hm
Joi 18.08.2011
Dupa micul dejun avem si ceva vreme de relax, deoarece azi e putin de pedalat si cazare rezervata. La plecare, dam iarasi de partenerii nostri de drum, o trupa din AT cu care ne-am mai intersectat si zilele trecute.
Prima sectiune este una de coborare pe macadam, bolovanis destul de serios, dupa care o luam pe poteca catre Grotte di Castello Tesino. Drum f. fain de altitudine, prin padure pana la grota, unde ceva lume asteapta sa viziteze grota, care din cate am inteles nu e ceva iesit din comun. Asa ca ne hotaram sa ii dam in continuare, din nou pe poteca, mai apoi pe macadam, pe un drum construit de romani peste Alpi catre Verona si Venetia, vechi de 2000 de ani: Via Romana "Claudia Augusta Altinate". Urmam acest drum istoric doar 1km, deviem pe o poteca cu pietris, in coborare, pe care suntem nevoiti sa impingem bitele la vale. Ultima portiune de drum f. abrupta, avem ceva probleme de stabilitate deoarece pitrele de sub picioare o iau la vale.
Ajungem din nou pe macadam pana la Parco di Castello Tesino. Oprim sa ne racorim la cascada, pozele obligatorii si mergem mai departe pe asfalt prin Castello Tesino (900m), mai apoi coborare pe asfalt spre Grigno (263m). Aici ar fi trebuit sa luam pranzul numai ca era putin cam devreme, deci hotaram sa mancam in urmatoarea localitate, Selva, chiar inainte de ascensiunea zilei, 1150m urcare dintr-o bucata. Numai ca Selva avea maxim 6 case :-), pe unde mirosea cei drept a ora pranzului.
Aveam 2 optiuni: sa ne intoarcem in Grigno la restaurant (unde erau opriti si trupa de austrieci), sau sa bagam batoane, geluri... ce mai aveam prin rucsaci si sa ii dam asa pana sus sau pana la prima cabana, birt unde sa mancam ceva. Alegem a 2-a optiune si ne oprim la o fantana sa incarcam cu apa, batoane si ceo mai fi sa ne mai tina de foame.
Incepem ascensiunea pe un drum asfaltat de prin 2006 special pt. biciclisti, deci netraficat auto, doar de cei ce locuiesc prin zona. Drumul in continua ascensiune ofera panorame de altitudine cu Grigno si imprejurimile acestuia.
Catararea continua prin padure, dupa care urmeaza ceva portiuni valurite. Foamea nu ne prea lasa sa pedalam, dar nici urma de vreo crasma, nimic. Mai scobim prin rucsaci dupa ceva faramituri sa mai tina cat de cat de foame.
Iesim din padure si apare prima cabana, dar mai avem numai 3km si ajungem la destinatia zilei a 5-a, Marcesina (1372m), deci numai are rost sa oprim si mergem pana la capat.
La plecarea de jos ne-am descompus in 2 grupuri, din cauza oboselii, foamei, ritmului fiecaruia, asa ca noi grupul din fata incercam mai tot timpul sa ii asteptam pe ceilalti, dar foamea nu ne prea lasa sa zabovim prea mult, cu gandul ca la prima cabana oprim si ii asteptam la un sandvici, bere ceva.
Pana sus la cabana Marcesina nu era decat un singur drum, deci fara riscuri de ratacire. Asa ca ajungem la cabana Marcesina unde aveam rezervare si ii asteptam pe ceilalti pe terasa. Luam un sandvici, o bere, ceilalti nu apar. Sosesc austriecii intre timp, ii intrebam pe ei, ne raspund ca nu i-au vazut dar ca sigur trebuie sa apara, nefiind alte variante de drum, intersectii. Incercam sa dam de ei pe mobil, nu aveau semnal.
Dupa aproape 1h reusim sa vorbim cu ei si din explicatii imi dau seama doar ca sunt pe drumul principal, asa ca ii indemn sa bage in continuare, ca ii asteptam pe terasa la bere. Dupa inca 15 min vorbim iarasi si imi dau seama ca ei trecusera de cabana si erau deja o bucata buna (aproape 1h) pe traseul de a 2-a zi. Dar fiind o zi usoara numai contau cativa km in plus, fiind rasplatiti din plin cu o cina cu vreo 5 feluri, bauturi, digestive... Ne-am facut si de data asta de cap, a 2-a zi urmand tot o zi usoara.
Cu toate ca a fost o zi cu ceva evenimente, totusi o zi reusita, vreme splendida, peisaje la fel si bicicleala maxima (pt. unii :-)).
Poze ziua 5.


Transdolomiti - part2 from Sorin on Vimeo.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate